Van 1836 tot 2023: onze verpakkingen onder de loep

Onze fabriek in Tienen zag het licht in 1836 en is intussen al heel wat veranderd. Ook onze verpakkingen zijn geëvolueerd. Ken je onderstaande pakken nog? Tot welke generatie behoor jij?

 

1836

Wist je dat Tiense Suiker bijna even oud is als België? Onze fabriek bestaat al sinds 1836 en intussen is er al heel wat veranderd. Maar in het begin was er nog geen sprake van klontjes. We maakten toen “Suikerbroden.” Als je een stukje suiker wou, moest je eerst je suikerbrood aan het diggelen slaan.

1905

Suikerbroden waren niet super handig. Daarom werd er vanaf 1840 gretig gezocht naar nieuwe manieren om suiker te commercialiseren. Wist je dat het eerste commerciële suikerklontje in 1905 in Tienen werd geproduceerd? De Belg Theophile Adant was het brein achter de procedure. Een “stuk” handiger dan die suikerbroden, nietwaar?

1958

Onze geliefde Cassonade Graeffe werd oorspronkelijk in een Brusselse fabriek gemaakt. In 1958 werd het geheime recept en de productie overgenomen door Tiense Suiker. De verpakking is intussen wat geëvolueerd, maar er zijn wat constantes: zo bleef de naam ongewijzigd en staat er nog steeds een vrolijk kindje op de verpakking! Alleen in 2018 verdween ons vriendje van de verpakking. Dit was in het kader van een actie met Child Focus.

Jaren '60

Tijdens de eerste helft van de 20ste eeuw, werd de rode verpakking wit. Maar we moesten wachten tot de jaren ‘60 voordat het eerste T-logo op de markt kwam. Dat werd ontworpen door een bekende illustrator in die tijd: Lucien De Roeck. Het klontje staat centraal in deze 3D-versie.

Jaren '70

In de jaren ‘70 werd het logo afgevlakt. Het leek dan heel sterk op onze huidig logo. De verpakking werd iets speelser en er werden tekeningen op de verpakking toegevoegd. Charmant, nietwaar?

1995

Wist je dat we ook het groefje in het suikerklontje hebben uitgevonden? Dit gebeurde in 1995. Nu kan je gemakkelijk je klontje in twee breken! De laatste 3 decennia hebben we heel wat variaties en limited editions op de markt gebracht. Heb je een voorkeur voor één van de versies?

Onze verpakking is door de eeuwen heen wel wat veranderd. Welke verpakking kan jij je nog herinneren uit jouw jeugd? Laat het ons weten via campaigns@tiensesuiker.com! Heb je toevallig nog een oud pak liggen? Trek dan een selfie met jouw oud pak en stuur ons deze door!