F.A.Q.

Vervelend dat je lievelingsproduct even zoek is de winkel van jouw buurt. Jammer genoeg kunnen we jou niet exact vertellen in welke winkels je je suiker kunt vinden. Begrijp ons niet verkeerd; we weten zeker welke winkels en groothandelaars onze producten afnemen. Maar zodra deze onze suikerfabriek verlaten en worden geleverd aan grotere stockageplaatsen, stopt het langs onze zijde. Daarna worden ze verder gedistribueerd in winkels over heel het land, waaronder diegene waar jij zo graag je inkopen doet. Het beste is om steeds aan een winkelbediende de vraag te stellen of de suiker die je zoekt nog voorradig is. Het kan best wel eens voorkomen dat er plaatselijk een tijdelijke stockbreuk opgekomen is. Tevens beschouwen veel winkels producten zoals de geleisuikers als een seizoensproduct. Dere vind je dus niet gedurende de hele periode in de rekken. Naargelang de vraag op de markt, gebeurt het zelden dat we producten uit ons assortiment schrappen, vervangen, of toevoegen, maar als dit gebeurt, vermelden we dit ook aan de winkels zelf. Opnieuw luidt het advies: informeer je in de winkels zelf.

Ja hoor! De wet inzake voedselveiligheid vraagt erom om voedselproducten van een houdbaarheidsdatum te voorzien. Toch is het perfect normaal dat je op je pakje Harde Klontjes of Fijne suiker bijvoorbeeld geen datum ziet staan. Bij de meeste suikerproducten hoeft dit zelfs niet, aangezien suiker in principe niet vergaat. Dat is maar een goede zaak ook, zo gooi je je suiker niet onnodig weg. De voorwaarde is wel dat je je pak goed afgesloten opbergt op een droge plek. Zo kun je deze zeker nog later verbruiken.

Er zijn evenwel drie uitzonderingen: wanneer communiceren we dan wél een houdbaarheidsdatum?

  1. Bij producten die niet uit 100% saccharose (bietsuiker of rietsuiker) bestaan, zoals de calorie-arme Ti’Light klontjes die sucralose bevatten. Hier dienen we dus een houdbaarheidsdatum te communiceren op de verpakking.
  2. Bij de geleisuikers, om de eenvoudige reden dat ze ook niet uit 100% saccharose bestaan. Zoals je op de verpakking zelf kunt lezen, voegen we aan de geleisuikers een kleine hoeveelheid vruchtenpectine (en citroen en/of sorbinezuur als natuurlijk conserveermiddel) toe. Na verloop van tijd kunnen we hier ook niet garanderen dat de geleisuiker 100% effectief is, oftewel de pectineagenten even doeltreffend zullen werken voor de stolling van je confituur. Hier voorzien we dus ook een houdbaarheidsdatum zodat je zeker op tijd lekkere confituur met de Minut, Extra of Maxi Fruit kunt maken, met succes!
  3. Bij vloeibare suikers, zoals de Kandijstroop van het merk Candico. Deze suiker blijft in principe ook lang bruikbaar, maar na een tijdje kan de siroop opnieuw kristalliseren, wat je als je goed oplet, kunt waarnemen door naar het flesje te kijken. De suiker is niet per sé ongeschikt voor consumptie geworden. Maar aangezien we hier weer niet zeker zijn van een optimale kwalititeit na verloop van tijd, nemen we het zekere voor het onzekere, en vermelden we er dus een bewaardatum bij.

Onthoud: bij de de Minut suiker of de gele verpakking, gebruik je het hele pak van 1 kg voor 1 kg fruit. Bij de roze verpakking of de Extra Fruit suiker dien je het hele pakje van 500 g te gebruiken voor een hoeveelheid van 1 kg fruit. Bij de Maxi Fruit of paarse verpakking gebruik je het hele pakje van 500 g voor 1,5 kg fruit.

De vuistregel: de Minut suiker is een alleskunner, en ideaal voor fruitsoorten – of groentesoorten als je van chutney houdt – die zuur of bitter smaken. Voor de confituurlovers die niet bepaald een zoetebek zijn, kunnen de Maxi Fruit of Extra fruit heil bieden. Bij deze suikers voeg je namelijk minder suiker aan je fruit toe, voor een minder zoete confituur. Denk hierbij bijvoorbeeld aan blauwe bessen, rabarber of banaan.

Ga naar https://www.tiensesuiker.com/tijd-voor-confituur/ voor meer info.

Volg het recept op de voet! Zorg dat je kooktijd precies klopt, of voeg citroensap of agar-agar om je confituur nog te redden. Tevens hebben we als het ware allerlei informatie en hints en tricks op onze website staan. Ook jij krijgt wel de kunst van het confituur maken onder de knie, beloofd!

Geen excuus meer: nu ga je toch wel aan de slag, niet?

Fijn dat je dit aan ons vraagt! We hebben er een heleboel in ons onze receptenboeken staan. Deze hebben we netjes gecatalogeerd op onze website. Vind je niet meteen wat je zoekt, of zoek je op ingrediënt? Gebruik dan onze handige zoekfunctie! https://www.tiensesuiker.com/recepten/

100% vegan! Af en toe duiken er cowboyverhalen op rond het raffineren van suiker. Het proces is heel transparant, en dat kun je zelf opzoeken op de website van de fabriek, of door zelf de fabriek te bezoeken. Er worden geen “verkoolde dierbeenderen” gebruikt, noch worden er allerlei obscure middeltjes of chemische stoffen toegevoegd. Op die manier kun je dus ook stellen dat suiker hallal is. Het productieproces van bietsuiker kun je in feite, heel ruwweg, omschrijven als het opkoken van stukjes suikerbiet, waarna deze gekristalliseerd worden tot kristalsuiker. Lees meer hier: https://www.tiensesuikerraffinaderij.com/productieproces

Oei, dit gaat ons petje wel te boven. Wij zijn namelijk geen artsen of voedingsdeskundigen. De meeste suikers produceren we met liefde uit de suikerbiet en andere uit rietsuiker. De Harde Klontjes en Fijne Suiker komen trouwens uit Belgische bieten. Kandijsuiker wordt met vakkundigheid precisie gemaakt in onze Candico-fabriek. Maar zoetstoffen of zoetmakers met een lagere glycemische index, behoren niet tot onze specialiteiten.Voor gezondheidsvragen of dieetkeuzes, moet je je dus beter wenden tot je arts of voedingsspecialist. Neem eventueel de verpakking mee, daar staan alle ingrediënten en voedingswaarden opgelijst.