In september start elk jaar opnieuw onze bietencampagne. De bieten worden geoogst en wat volgt is een heel proces waarna jij van jouw #SweetLittleMoments kan genieten met onze Harde Klontjes en Fijne Suiker. We nemen jou heel graag mee in het verhaal van de suikerbiet die meer produceert dan suiker alleen.
Spreekbeurt op school of gewoon benieuwd wat een mooi product de suikerbiet is? Wij hebben alle informatie gebundeld in een superhandig document dat je hier kan downloaden.
als voeding of toevoeging voor voeding
75% van de biet bestaat uit water
suikerbieten produceren veel zuurstof
fungeren als groene meststoffen
de bietenpulp wordt gebruikt als veevoeder
ideale kalkmeststof voor de landbouw
goed voor dierenvoeder en de gistindustrie
gemaakt van het groenafval
De suikerbiet is enorm veelzijdig. Maar, daarenboven heeft deze alleskunner ook enkele enorm grote voordelen.
Lokaal productieproces en duurzaam transport
Alle eindproducten van de suikerbiet bereiken de gebruiker zonder een lange weg af te leggen. Tiense Suiker werkt met lokale suikerbietboeren. De afstand van het veld tot aan de fabriek bedraagt gemiddeld 50 kilometer. We houden het transport dus bewust zo kort mogelijk. Dit lokale aspect is een zeer belangrijk gegeven qua duurzaamheid en draagt bij tot een betere ecologische voetafdruk.
Bescherming van het milieu
1ha suikerbieten zet jaarlijks 35 ton CO2 om in ongeveer 13 miljoen liter zuurstof. Dat is zowat 4 keer meer dan een bos van dezelfde grootte. Bovendien verstoort de suikerbietenteelt de biodiversiteit niet en heeft dit wortelgewas geen irrigatie nodig. Elk jaar investeren we samen met de landbouw in beter zaaizaad en wordt het gebruik van pesticiden beperkt. Het zuiveren van de lucht, sparen van water en bodem maakt dat de suikerbiet ook wel eens de groene long wordt genoemd.
Geen afval
Door de hoeveelheid aan nevenproducten die de suikerbiet voortbrengt blijft er geen afval over. Door ons duurzaam productieproces wordt er immers 100% van de suikerbiet gebruikt. Dit als voeding, dierenvoeding, groene energie en grondstof voor allerlei toepassingen. En dat past perfect binnen ons zero-waste principe.
Benieuwd hoe het productieproces van de suikerbiet eruitziet? Ontdek het dan nu in deze animatie.