Bloemstroken
voor meer biodiversiteit

Het bevorderen van de biodiversiteit ligt ons nauw aan het hart en is één van onze focuspunten in onze strategie. Dit jaar voorzien wij meerdere Belgische suikerbietplanters gratis van een speciaal samengestelde bloemenzadenmix. Met deze mix kunnen ze aan de rand van hun suikerbietenvelden bloemstroken aanleggen. De boeren reageerden enthousiast op ons voorstel!

Deze zadenmengeling is perfect afgestemd om de biodiversiteit verder te stimuleren. De bloemstroken zijn een echt paradijs voor insecten, vogels en kleine dieren. De gekozen bloemen produceren namelijk volop nectar waar o.a. bijen en vlinders dol op zijn. De kleurrijke bloemstroken hebben ook een ontspannend effect en zijn leuk om te zien voor voorbijgangers. En eens ze gemulcht worden dragen ze ook bij tot de vorming van humus en een gezonde bodem.

Alle voordelen op een rijtje

Bloemstroken bieden voedsel, leefgebied en beschutting voor allerlei insecten, vogels en kleine dieren in het wild. Zo dragen ze bij aan de biodiversiteit.

Een lange bloeiperiode tot laat in de zomer wordt gegarandeerd door de grote verscheidenheid aan planten.

Tegelijkertijd dragen ze ook bij aan de vorming van humus door de plant- en wortelmassa. Dit bevordert een intensief bodemleven en verbetert de structuur van de bodem.

Door de kleurpracht wordt de aantrekkelijkheid van het landschap vergroot.

Tiense Suiker maakt van het bevorderen van de biodiversiteit een speerpunt in de duurzaamheidsstrategie.

Het proces

Voorbereiding

Voordat de suikerbietentelers de bloemstroken inzaaien, wordt de grond goed voorbereid. Het kiembed moet fijn en goed geëgaliseerd zijn om de zaden snel te laten ontkiemen.

Zaaien

Zaaien doen de boeren bij voorkeur bij vorstvrij weer. Een bodemtemperatuur van ca. 10 °C in combinatie met vochtig weer is ideaal. Het zaad wordt gezaaid door de suikerbietentelers met aangepaste zaaimachines. Na 2-4 weken zien de eerste planten het daglicht.

Zorg

Als onze bloemstroken zich goed ontwikkelen, hoeven de boeren niet in te grijpen op het land. Zorgmaatregelen worden alleen genomen als dat nodig is, want sommige ‘onkruiden’, ook al behoren ze tot onze diversiteit, moeten onder controle worden gehouden, zoals bijvoorbeeld distels.

Overwinteren

Ook in de winter leveren bloemstroken een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit. Ze creëren toevluchtsoorden voor insecten, vogels, hazen en andere wilde dieren, zorgen voor voedsel en kunnen worden gebruikt als overwinterings- en broedplaatsen.

Ontdek onze vernieuwde verpakking Fijne Suiker

Momenteel vind je de nieuwe verpakking van onze Fijne Suiker in de winkelrekken. Deze verpakking staat helemaal in het teken van de kleurrijke bloemstroken die je aan de rand van onze suikerbietenvelden ziet.

Omdat onze Fijne Suiker gemaakt wordt op basis van lokaal geteelde suikerbieten, konden we geen beter product vinden om dit initiatief in de bloemetjes te zetten.