Bloemenstroken
voor meer biodiversiteit

De promotie van biodiversiteit ligt ons bijzonder nauw aan het hart en is een van de prioritaire thema’s van onze strategie. Sinds 2022 ondernemen we concrete acties met boeren. In 2022, het proefjaar, hebben de partnerboeren 4 hectare (40.000 m²) bloemenstroken ingezaaid in het suikerbietenproductiegebied. In 2023 werd maar liefst 9 hectare (90.000 m²) ingezaaid!

Met deze ervaring, in 2024, hebben meer dan 300 boeren zich aangesloten bij onze biodiversiteitsactie om 450 bloemenstroken aan te leggen over een totaal van 50 hectare (500.000 m²)!

De bietentelers zetten zich in voor biodiversiteit!

Het mengsel van 5 bloemsoorten stelt hen in staat om bloemenstroken aan te leggen aan de rand van hun suikerbietenvelden.

Wetenschappelijke begeleiding

Sinds het eerste jaar werken we samen met wetenschappers van het landbouwonderzoekscentrum. Zij adviseren ons over de keuze van soorten om de biodiversiteit te stimuleren, maar vooral voeren zij zeer nauwkeurige insectentellingen uit.

De bloemenstroken zijn een waar paradijs voor insecten, vogels en kleine dieren. Ze bieden hen onderdak en voedsel. De gekozen bloemen produceren veel nectar, waar bijen en vlinders dol op zijn. De ‘goede insecten’, de natuurlijke vijanden, die aanwezig zijn in deze bloemenstroken, zullen zich bijgevolg voeden met de bladluizen die onze bietenplanten aanvallen. Een manier om deze bladluizen op een natuurlijke wijze te bestrijden. De kleurrijke bloemenstroken hebben daarnaast een rustgevend effect en zijn aangenaam om naar te kijken voor voorbijgangers. En zodra ze worden gemaaid, dragen ze ook bij aan de vorming van humus en een gezonde bodem.

In 2024 zullen we samen met de bietentelers minstens 500.000 m² bloemenstroken aanleggen.

Alle voordelen op een rijtje

De bloemenstroken bieden voedsel, habitat en schuilplaatsen aan allerlei insecten, vogels en kleine dieren. Ze dragen zo bij aan de biodiversiteit.

De grote variëteit aan planten garandeert een lange bloeiperiode, tot het einde van de zomer.

Tegelijkertijd dragen ze ook bij aan de vorming van humus door hun vegetatieve en wortelmassa. Dit bevordert een intens bodemleven en verbetert de structuur van de bodem.

De pracht van de kleuren versterkt de aantrekkelijkheid van het landschap.

Tiense Suiker maakt van de promotie van biodiversiteit een speerpunt van haar duurzaamheidsstrategie.

Het proces

Voorbereiding

Voordat onze bietentelers de bloemenstroken zaaien, wordt de grond zorgvuldig voorbereid. De grond wordt verfijnd en geëgaliseerd met een eg, zodat er een fijn zaaibed ontstaat.

Zaaien

Onze boeren zaaien het liefst buiten de vorstperioden. De ideale grondtemperatuur is ongeveer 10 °C, gecombineerd met vochtig weer. De zaden worden door onze bietentelers gezaaid met behulp van zaaimachines. Na 2 tot 4 weken komen de eerste planten boven de grond.

Verzorging

Als onze bloemenstroken goed groeien, doen de boeren zo weinig mogelijk. Zorgmaatregelen worden alleen in geval van nood genomen, want onkruid groeit ook, zelfs als het deel uitmaakt van onze diversiteit.

Overwintering

In de winter spelen de bloemenstroken die blijven staan ook een belangrijke rol in de biodiversiteit. Ze dienen als schuilplaats voor insecten, vogels, hazen en andere wilde dieren, vormen een bron van voedsel en kunnen worden gebruikt om te overwinteren en te nestelen.

Ontdek onze vernieuwde verpakking Fijne Suiker

Momenteel vind je de nieuwe verpakking van onze Fijne Suiker in de winkelrekken. Deze verpakking staat helemaal in het teken van de kleurrijke bloemstroken die je aan de rand van onze suikerbietenvelden ziet.

Omdat onze Fijne Suiker gemaakt wordt op basis van lokaal geteelde suikerbieten, konden we geen beter product vinden om dit initiatief in de bloemetjes te zetten.