Hints & Tricks
Taarten bakken

Wist je dat je taartdeeg heel goed kan invriezen? Dat kan handig zijn als je tussendoor tijd hebt om het deeg alvast te maken. Maak er dan meteen wat extra. Dat is een kleine moeite en zo spaar je een volgende keer heel wat tijd uit.

Hoe bewaar je je taartdeeg?

  • wikkel het taartdeeg goed in plastic folie als je het invriest;
  • zo kan er geen lucht bij en voorkom je dat het deeg uitdroogt;
  • ontdooi het deeg minstens 24 uur voor gebruik in je koelkast.

Help, mijn deeg verbrokkelt!

Heb jij dat ook? Als je het deeg in de bakvorm legt, dat het altijd uit elkaar valt? Je kan dat voorkomen door het deeg even in de koelkast te leggen voor gebruik. De boter in het deeg wordt dan harder, waardoor het deeg steviger aanvoelt en minder snel uit elkaar valt.

Als je weinig tijd hebt om een taart te bakken, maak het deeg dan van tevoren. Bekleed de taartvorm, bedek het met plastic folie en vries de taartvorm in. Dat scheelt straks weer tijd. O ja, als je de taart gaat maken, kun je de bevroren taartvorm meteen gebruiken. Ontdooien is niet nodig.

Blind bakken

Om er zeker van te zijn dat je taartbodem straks helemaal gaar is als hij uit de oven komt, kun je hem eerst blind bakken. Blind bakken? Ja, doe je ogen dicht en… Nee hoor, grapje. Blind bakken is het voorgaren van het deeg, met een ‘blinde vulling’, bijvoorbeeld rijst of gedroogde peulvruchten.

Blind bakken werkt als volgt:

  • bekleed de bakvorm met het deeg;
  • prik gaatjes in het deeg en bedek het vervolgens met bakpapier;
  • vul de bakvorm met de blinde vulling;
  • zet de bakvorm met blinde vulling zo’n 10 à 15 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.

De liefde van de man (en vrouw) gaat niet alleen door de maag. Het oog wil ook wat. Neem dus de tijd om je zelfgebakken taart of cake zo mooi mogelijk te presenteren. Versier het bord met een beetje saus, een muntblaadje, een klein beetje fijngesneden vers fruit of fijngehakte nootjes. Hoe meer texturen en kleur, hoe mooier het resultaat.

Ons Ideaal Packshot