Alle soorten bloem op een rijtje

Wat is nu het verschil?

Je kent het wel. Je staat in de winkel en je ziet al die verschillende soorten bloem staan. Maar wat is het verschil tussen al die pakjes? Welke soort kies je best voor jouw cake, pannenkoek of taart? We sommen even de meest gebruikte soorten voor je op!

Tarwebloem

De veelzijdige tarwebloem is de meest gebruikte bloemsoort en wordt vaak gebruikt in bakrecepten zoals brood, gebak en pasta. Het bevat gluten, wat zorgt voor structuur en elasticiteit in deeg.

Volkorenbloem

Volkorenbloem wordt gemaakt van de hele tarwekorrel, inclusief de zemelen en de kiem. Hierdoor is het rijk aan voedingsstoffen zoals vezels, vitaminen en mineralen. Volkorenbloem wordt vaak gebruikt in brood voor een volle, nootachtige smaak en een stevige textuur.

Patisseriebloem

Patisseriebloem is een speciale soort bloem met een lager glutengehalte dan tarwebloem. Hierdoor is het ideaal voor delicate bakrecepten zoals cakes, taarten, koekjes en gebak. De lagere hoeveelheid gluten zorgt ervoor dat gebak zachter en fijner van textuur wordt. Patisseriebloem is dus perfect voor het maken van lichte en luchtige desserts.

Zelfrijzende bloem

Zelfrijzende bloem is een bloemsoort waaraan al rijsmiddelen, zoals bakpoeder en soms zout, zijn toegevoegd. Dit maakt het gemakkelijker om te bakken, omdat je geen aparte rijsmiddelen hoeft toe te voegen aan je recept. Zelfrijzende bloem is ideaal voor het maken van cakes, muffins, scones en andere gebakjes die goed moeten rijzen. Het is belangrijk om te weten dat als je zelfrijzende bloem gebruikt in een recept dat niet specifiek daarom vraagt, je de hoeveelheid rijsmiddelen die je zelf toevoegt moet aanpassen.

Bloem voor brood

Deze specifieke bloemsoort onderscheidt zich door zijn hogere gehalte aan eiwitten en gluten, wat leidt tot een steviger deeg dat uitstekend rijst. Het is de ultieme keuze voor het bereiden van diverse broodsoorten, waaronder ambachtelijk zuurdesem en voedzaam volkorenbrood. Deze bloem leent zich ook uitstekend voor het maken van broodjes, bagels en is ook geschikt voor pizza.

Speltbloem

Speltbloem is een alternatieve bloemsoort gemaakt van speltgraan. Het bevat minder gluten dan tarwebloem en heeft een milde, nootachtige smaak. Speltbloem kan gebruikt worden in brood, muffins en pannenkoeken.

Amandelmeel

Amandelmeel is gemaakt van gemalen amandelen en is een glutenvrij alternatief voor tarwebloem. Het heeft een lichtzoete, nootachtige smaak en een fijne textuur. Amandelmeel wordt vaak gebruikt in bakrecepten zoals macarons, cakes en brood.

Je hebt nog heel wat andere soorten bloem, zoals bijvoorbeeld roggebloem (gebruikt in bijvoorbeeld roggebrood), 00 bloem (voor o.a. pizza’s), boekweitbloem (ook heerlijk in pannenkoeken). Het kiezen van de juiste bloemsoort kan een groot verschil maken in je bakresultaten. Experimenteer met verschillende soorten bloem om te ontdekken welke het beste bij jouw recepten en voorkeuren passen.